Интервюта

София има потенциала да бъде един от градовете на бъдещето

Градовете на бъдещето съществуват, но за съжаление те не са на нашия континент и не са плод на нашата цивилизация. Ако можем да говорим за градове на бъдещето, бихме уточнили, че те са в Китай, с предпоставката, че са създавани от нулата. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Георги Шопов, НАСП: Умен град е умно планираният град

Взаимодействието между бизнес, граждани и местна власт е решаващо за развитието на умните градове. По темата Imoti.net разговаря с председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов, който е един от лекторите на конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето“.

Вижте повече

Георги Шопов за пазара на имоти в България

Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, ИмоТиТе, 14.04.2019

Вижте повече

Строителен предприемач: Имотите в София поскъпват закономерно

За последните две десетилетия цените на апартаментите в София са се покачили с около 100%. Така в райони с добра инфраструктура и метро квадратният метър се търгува около 800 евро, на други места в южните райони е около 900 евро.

Вижте повече

В София има необходимост от нови жилища

Продължава да има обективна необходимост от жилища в столицата поради тенденцията голяма част от населението на страната да се концентрира в София. И ако има обективна нужда от жилища, цените няма да падат. Но няма да се увеличават и с такива темпове.

Вижте повече

Цените на жилищата в София скачат с 5% през 2019г?

Анализ на експерти от строителния сектор показва, че терените у нас поскъпват, а заедно с тях и строителните материали, което ще повиши и крайната цена на кв метър. Столицата бележи и ръст на самото строителство, в сравнение с първите три месеца на 2018-а година.

Вижте повече

Проблемите в имотния сектор се задълбочават, а не се решават

Ивайло Митев е строителен предприемач с 15-годишен опит в сферата на жилищното строителство, инвестициите и проектирането. Пред Economic.bg той споделя своята прогноза за пазара на имотите през 2019 г., има ли пренасищане при жилищното строителство и какви са основните проблеми в сектора.

Вижте повече

Георги Шопов: Промените в Закона за устройство на територията засягат всички, не само строителния сектор

Като браншова организация в този значим за обществото сектор, успяхме да провокираме диалог по едни от най-наболелите теми. От своето създаване участвахме в редица законодателни инициативи – внесохме становища по Закона за застрояване на Столична община, новата наредба за начина за реда на провеждане на местен референдум в община „Младост“, изразихме позиция по Националната жилищна стратегия.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Строителният предприемач трябва да получи своето достойно място, както е по целия свят

Една от основните цели, които си поставяме, е защитата на строителните предприемачи при строго и ясно опазване на закона и обществения интерес, а не през лобизъм и конкретни обекти и казуси. Ние искаме да защитаваме бранша на законодателно ниво – не да се крещи, не да се саботира дейността на конкретни личности от общинската администрация.

Вижте повече

София по пътя на Лондон и Париж: Жилищата у нас стават все по-недостъпни

От създаването си до момента Законът за устройство на територията е променян 86 пъти. Това означава, че той не работи добре. Има необходимост от въвеждането на много по-прости норми, по които да се извършва жилищното строителство. Това каза Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Вижте повече

Христо Чепишев: Цените на санираните стари жилища са като на новите, това изкривява пазара

„Учудващо е, че хората продължават да купуват жилища в панелни блокове и то на високи цени. … Новите сгради, като продукт на 21 век, са с несравнимо по-добро качество, защото, като член на ЕС, при нас влязоха изискванията за ново строителство и конструкцията на сградата се оскъпи с около 20-25%“. Това каза пред БНР строителният предприемач Христо Чепишев, който определя панелните блокове като „бомба със закъснител“.

Вижте повече

Георги Шопов: Държавата трябва да направи жилищата достъпни за един човешки живот

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов коментира пред Радио София това съществено увеличение. В столицата продължат да идват млади хора, които искат да се устроят да живеят и да работят в града, тъй като тук е концентрирана по-голямата част от бизнеса и работата – 50% от брутния вътрешен продукт се произвежда в София. Затова и обществото трябва да отговори на тези реалности, посочи Шопов.

Вижте повече

Георги Шопов: С публично-частно партньорство могат да се усвояват нови територии, в които предлагането да е на по-достъпни цени

Жилищната стратегия трябва да се раздели на два стълба – на съществуващия жилищен фонд, който трябва да бъде обновен, и на възможността за развитие на ново жилищно строителство.

Вижте повече

Пазарът на жилищни имоти в България има нужда от либерализация

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти – няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Вижте повече

Димитър Савов, Национална асоциация на строителните предприемачи:
По-високите данъци ще решат проблема с пустеещите жилища

Димитър Савов е изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и част от Националната асоциация на строителните предприемачи. С него разговаряхме за пазара на жилищни имоти в София и ще има ли успокояване на цените, за сградите с т.нар. „тъмни прозорци“ и за това каква трябва да бъде жилищната ни стратегия.

Вижте повече

Георги Шопов: В диалог с общината ще намерим рационални решения на проблемите

Имаме предложения по въпросите с частните имоти под улиците, с отчуждаването, с цялостната инфраструктура на новите квартали, казва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи – Георги Шопов. Той управлява компанията „Тобо Груп“, която се занимава с проектиране и строителство и е една от 19-те български строителни фирми, членуващи в НАСП.

Вижте повече

Обществото трябва да бъде по-активно преди приемането на градоустройствените планове

Преди началото на всеки строеж има план за изпълнението му. Този план подлежи на обществено обсъждане, преглед от комисии и е разглеждан от специалисти. След влизането му в сила той трябва да е устойчив. Обществото у нас остава пасивно при промените на плана, става активно след началото на строежа. Необходимо е именно обратното. Обществото трябва да е по-активно, запознато и компетентно преди одобрението на плана. Това каза Георги Шопов, предс. на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Вижте повече

Участие на Георги Шопов, Председател на УС на НАСП в предаването "Делници" на Телевизия Евроком

Националната асоциация на строителните предприемачи е сдружение с нестопанска цел, учредено на 30 ноември 2016 г. и обединяващо доказани български строителни компании. Основната ни цел е да представляваме и защитаваме общите интереси на своите членове и на предприемаческия бизнес за укрепване, развитие и насърчаване на инвестиционното строителство в България.

Вижте повече

Красимир Шалев: Средата, в която живеем, е преди всичко продукт на законите, които ни управляват

Ще започна с едно уточнение. Тук съм, за да заявя обща позиция от името на всички наши членове по повод законопроекта за изменение и допълнение на ЗУЗСО. Извън фокуса на настоящия разговор са всякакви самостоятелни интереси на отделните компании, които членуват в НАСП, техни проекти или единични концепции.

Вижте повече

Гeopги Шoпoв: Цeлтa ни e дa пpoмeним oтнoшeниeтo нa oбщecтвoтo ĸъм cтpoитeлнитe инвecтиции

Haд 16 yвaжaвaни бългapcĸи ĸoмпaнии cъздaдoxa Haциoнaлнa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи. B cдpyжeниeтo c нecтoпaнcĸa цeл влизaт фиpми ĸaтo „Apтeĸc Инжeнepинг“, БЛД, „Биглa–ІІІ“, „Koнтpaĸт Cити“, „Toбo Гpyп“, „Фeъpплeй Интepнeшънъл“, „Инфинити Πpoпъpти“, „Baĸлин Гpyп“ и дp.

Вижте повече