Интервюта

Либерален режим за разрешителни за строежи ще доведе до по-евтини жилища

Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи за „Денят ON AIR“ инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на „Денят ON AIR“ председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов. „В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма“, обясни той.

Вижте повече

В шок ли е пазарът на имоти и да очакваме ли промяна на цените на жилищата?

В шок ли е пазарът на имоти и да очакваме ли промяна на цените на жилищата? Разговор със строителния предприемач Иван Горанов и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Не правете аналогия с предходната криза

Нecъмнeнo cлeд 13 мaрт cитуaциятa ce прoмeни и пoрoди мнoгo въпрocи: кaквo щe e пoвeдeниeтo нa cтрoитeлнитe прeдприeмaчи, кaк щe рeaгирaт бaнкитe, щe имa ли нeдoвършeни oбeкти и oтлoжeни прoeкти и ocнoвният въпрoc – кaквo щe cтaнe c цeнитe нa квaдрaтeн мeтър жилищнa плoщ при имoтитe в eтaп нa cтрoeж? Oтгoвoр нa тeзи въпрocи дaдe в cпeциaлнo интeрвю зa нaй-гoлeмия caйт зa нeдвижими имoти imоt.bg Гeoрги Шoпoв – прeдceдaтeл нa Нaциoнaлнaтa acoциaция нa cтрoитeлнитe прeдприeмaчи (НACП).

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Функцията на града е да ни позволява с по-малко усилия да живеем по-комфортно

Инж. Георги Шопов е управител на Тобо Груп, също така е и председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Поводът да се срещна с инж. Шопов е да ми разкаже малко повече за каузите на Асоциацията, с какво се занимава тя и защо я има. Но понеже инж. Шопов е изключителен събеседник, разговорът ни тръгна и в много други посоки като административните пречки пред строителите, някои обществени въпроси, както и какво представлява криза. Все пак ни остана малко време да си кажем няколко думи и за невероятните хобита на инж. Шопов, както и за личните му каузи и философия.

Вижте повече

Коронакризата не замрази жилищното строителство у нас

В строителството най-важното е да не се спира производството. То протича на открито, разстоянието е голямо, което помогна дейността да не попадне под рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов.

Вижте повече

Как може да бъде рестартиран строителният бранш?

Строителството е един от силните мотори за всяка икономика, като това важи особено много у нас. Близо 200 хиляди са заетите българи в този бранш и техният поминък сега е под въпрос. Ето защо се срещнахме с предприемачите Георги Шопов и Десислава Петрова от Националната асоциация на строителните предприемачи., които имат ключова роля в този сектор и които споделят важна актуална информация за него.

Вижте повече

Търсенето на жилищни имоти все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма

Търсенето на жилищни имоти обаче все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма, съобщиха от Асоциацията на строителните предприемачи и отбелязаха спад в броя на клиентите, които купуват директно от строител. Въпреки това, строителният сектор продължава да работи и не вижда предпоставки за поевтиняване на жилищата.

Вижте повече

София има потенциала да бъде един от градовете на бъдещето

Градовете на бъдещето съществуват, но за съжаление те не са на нашия континент и не са плод на нашата цивилизация. Ако можем да говорим за градове на бъдещето, бихме уточнили, че те са в Китай, с предпоставката, че са създавани от нулата. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Георги Шопов, НАСП: Умен град е умно планираният град

Взаимодействието между бизнес, граждани и местна власт е решаващо за развитието на умните градове. По темата Imoti.net разговаря с председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов, който е един от лекторите на конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето“.

Вижте повече

Георги Шопов за пазара на имоти в България

Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, ИмоТиТе, 14.04.2019

Вижте повече

Строителен предприемач: Имотите в София поскъпват закономерно

За последните две десетилетия цените на апартаментите в София са се покачили с около 100%. Така в райони с добра инфраструктура и метро квадратният метър се търгува около 800 евро, на други места в южните райони е около 900 евро.

Вижте повече

В София има необходимост от нови жилища

Продължава да има обективна необходимост от жилища в столицата поради тенденцията голяма част от населението на страната да се концентрира в София. И ако има обективна нужда от жилища, цените няма да падат. Но няма да се увеличават и с такива темпове.

Вижте повече

Цените на жилищата в София скачат с 5% през 2019г?

Анализ на експерти от строителния сектор показва, че терените у нас поскъпват, а заедно с тях и строителните материали, което ще повиши и крайната цена на кв метър. Столицата бележи и ръст на самото строителство, в сравнение с първите три месеца на 2018-а година.

Вижте повече

Проблемите в имотния сектор се задълбочават, а не се решават

Ивайло Митев е строителен предприемач с 15-годишен опит в сферата на жилищното строителство, инвестициите и проектирането. Пред Economic.bg той споделя своята прогноза за пазара на имотите през 2019 г., има ли пренасищане при жилищното строителство и какви са основните проблеми в сектора.

Вижте повече

Георги Шопов: Промените в Закона за устройство на територията засягат всички, не само строителния сектор

Като браншова организация в този значим за обществото сектор, успяхме да провокираме диалог по едни от най-наболелите теми. От своето създаване участвахме в редица законодателни инициативи – внесохме становища по Закона за застрояване на Столична община, новата наредба за начина за реда на провеждане на местен референдум в община „Младост“, изразихме позиция по Националната жилищна стратегия.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Строителният предприемач трябва да получи своето достойно място, както е по целия свят

Една от основните цели, които си поставяме, е защитата на строителните предприемачи при строго и ясно опазване на закона и обществения интерес, а не през лобизъм и конкретни обекти и казуси. Ние искаме да защитаваме бранша на законодателно ниво – не да се крещи, не да се саботира дейността на конкретни личности от общинската администрация.

Вижте повече

София по пътя на Лондон и Париж: Жилищата у нас стават все по-недостъпни

От създаването си до момента Законът за устройство на територията е променян 86 пъти. Това означава, че той не работи добре. Има необходимост от въвеждането на много по-прости норми, по които да се извършва жилищното строителство. Това каза Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Вижте повече

Христо Чепишев: Цените на санираните стари жилища са като на новите, това изкривява пазара

„Учудващо е, че хората продължават да купуват жилища в панелни блокове и то на високи цени. … Новите сгради, като продукт на 21 век, са с несравнимо по-добро качество, защото, като член на ЕС, при нас влязоха изискванията за ново строителство и конструкцията на сградата се оскъпи с около 20-25%“. Това каза пред БНР строителният предприемач Христо Чепишев, който определя панелните блокове като „бомба със закъснител“.

Вижте повече

Георги Шопов: Държавата трябва да направи жилищата достъпни за един човешки живот

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов коментира пред Радио София това съществено увеличение. В столицата продължат да идват млади хора, които искат да се устроят да живеят и да работят в града, тъй като тук е концентрирана по-голямата част от бизнеса и работата – 50% от брутния вътрешен продукт се произвежда в София. Затова и обществото трябва да отговори на тези реалности, посочи Шопов.

Вижте повече

Георги Шопов: С публично-частно партньорство могат да се усвояват нови територии, в които предлагането да е на по-достъпни цени

Жилищната стратегия трябва да се раздели на два стълба – на съществуващия жилищен фонд, който трябва да бъде обновен, и на възможността за развитие на ново жилищно строителство.

Вижте повече

Пазарът на жилищни имоти в България има нужда от либерализация

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти – няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Вижте повече

Димитър Савов, Национална асоциация на строителните предприемачи:
По-високите данъци ще решат проблема с пустеещите жилища

Димитър Савов е изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и част от Националната асоциация на строителните предприемачи. С него разговаряхме за пазара на жилищни имоти в София и ще има ли успокояване на цените, за сградите с т.нар. „тъмни прозорци“ и за това каква трябва да бъде жилищната ни стратегия.

Вижте повече

Георги Шопов: В диалог с общината ще намерим рационални решения на проблемите

Имаме предложения по въпросите с частните имоти под улиците, с отчуждаването, с цялостната инфраструктура на новите квартали, казва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи – Георги Шопов. Той управлява компанията „Тобо Груп“, която се занимава с проектиране и строителство и е една от 19-те български строителни фирми, членуващи в НАСП.

Вижте повече

Обществото трябва да бъде по-активно преди приемането на градоустройствените планове

Преди началото на всеки строеж има план за изпълнението му. Този план подлежи на обществено обсъждане, преглед от комисии и е разглеждан от специалисти. След влизането му в сила той трябва да е устойчив. Обществото у нас остава пасивно при промените на плана, става активно след началото на строежа. Необходимо е именно обратното. Обществото трябва да е по-активно, запознато и компетентно преди одобрението на плана. Това каза Георги Шопов, предс. на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Вижте повече

Участие на Георги Шопов, Председател на УС на НАСП в предаването "Делници" на Телевизия Евроком

Националната асоциация на строителните предприемачи е сдружение с нестопанска цел, учредено на 30 ноември 2016 г. и обединяващо доказани български строителни компании. Основната ни цел е да представляваме и защитаваме общите интереси на своите членове и на предприемаческия бизнес за укрепване, развитие и насърчаване на инвестиционното строителство в България.

Вижте повече

Красимир Шалев: Средата, в която живеем, е преди всичко продукт на законите, които ни управляват

Ще започна с едно уточнение. Тук съм, за да заявя обща позиция от името на всички наши членове по повод законопроекта за изменение и допълнение на ЗУЗСО. Извън фокуса на настоящия разговор са всякакви самостоятелни интереси на отделните компании, които членуват в НАСП, техни проекти или единични концепции.

Вижте повече

Гeopги Шoпoв: Цeлтa ни e дa пpoмeним oтнoшeниeтo нa oбщecтвoтo ĸъм cтpoитeлнитe инвecтиции

Haд 16 yвaжaвaни бългapcĸи ĸoмпaнии cъздaдoxa Haциoнaлнa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи. B cдpyжeниeтo c нecтoпaнcĸa цeл влизaт фиpми ĸaтo „Apтeĸc Инжeнepинг“, БЛД, „Биглa–ІІІ“, „Koнтpaĸт Cити“, „Toбo Гpyп“, „Фeъpплeй Интepнeшънъл“, „Инфинити Πpoпъpти“, „Baĸлин Гpyп“ и дp.

Вижте повече