Публикации

Каква е ситуацията на пазара на имоти в Бургас и областта?

По време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но сега почти възвръща обемите преди 13 март, каза Георги Шопов по време на дискусията за жилищния пазар в Бургас. Според него растящият интерес на клиентите в момента компенсира отлива в периода на извънредното положение.

Вижте повече

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Завръщането на клиентите е „очаквана изненада“, защото пандемията само е отложила сделката за тези, които са решили да си купят жилище, каза Георги Шопов в онлайн дискусията за жилищния пазар във Варна. По думите му няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи. За момента то е по-слабо от търсенето, като интересът се концентрира върху новото строителство.

Вижте повече

Строителните предприемачи: Производството и работата на администрацията трябва да продължи

Националната асоциация на строителните предприемачи изпрати отворено писмо до правителството и институциите, в което настоява работата на администрацията, производството, кредитирането от страна на банките да продължат, за да не се стигне до пагубен ефект за стопанството в страната. Според тях трябва да се създаде и национален икономически съвет, който да предложи адекватни икономически мерки.

Вижте повече

Строителните предприемачи призовават да не се стопира банковото кредитиране

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) изпрати отворено писмо, с което призовава да продължи кредитирането от страна на банките под контрола на Българската народна банка (БНБ). „За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на гражданите и бизнеса, поради което в тази ситуация те трябва да проявят особено голяма социална отговорност. Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната“, се казва в писмото.

Вижте повече

Бизнесът: Е-строително разрешение ще намали цените на жилищата

Дигитализацията на електронното строително разрешение ще доведе до намаляване на цените на жилищата, защото ще се увеличи предлагането. Взаимодействието между институциите ще създаде документи, които ще са работещи и няма да се оспорват. Габрово може да стане градът, в който да се тества пилотният проект, при който процесът ще е прозрачен и ще липсва субективност. Това предложение направи Георги Шопов, председател на НАСП, в рамките на второто издание на конференцията „Knowledge City 2020 – Градове на бъдещето“.

Вижте повече

Георги Шопов: Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон

Председателят на Асоциацията на строителните предприемачи призна, че последно за цени от 600-700 евро на квадрат в кв. „Изток” е чувал преди повече от 10 г.

Вижте повече

Парите от строителни разрешения да се влагат в градската среда

Изграждането на градската инфраструктура от строителите на сгради само по себе си е незаконно, заяви за „Дарик“ председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

Вижте повече

И строителните предприемачи с критики към жилищната стратегия

И строителните предприемачи се присъединяват към критиките за жилищната стратегия. Днес те ще имат възможност да изкажат позицията си.

Вижте повече

Строителни предприемачи: Ръстът в цените на имотите ще утихне до 5% през 2019 г.

Ръстът в цените на недвижимите имоти в София през 2019 г. ще утихне до около 5%, при средногодишно ниво от 7.5% през последните три години. Това прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 21 компании с общ пазарен дял от 55% – 65% в столицата.

Вижте повече

Възможно ли е да поевтинеят жилищата?

Когато избираме жилище, да разгледаме устройствения план на квартала, съветва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

Вижте повече

София се нуждае от 16000 апартамента годишно

Георги Шопов, председател на НАСП; Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс; Маню Моравенов, преподавател във ВУЗФ, В развитие, 15.02.2019

Вижте повече

Имотите в София ще поскъпнат с между 3.5 и 5% през 2019 г.

След две поредни години с ръст на цените на имотите в София от над 10% през 2019 г. поскъпването ще се забави и ще е в диапазона 3.5-5%, прогнозираха членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Председателят й Георги Шопов от „Тобо груп“ обясни, че това е осреднена прогноза, като в някои квартали се очаква по-силен ръст за сметка на други.

Вижте повече

Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

Безкрайно събиране на документи, безкрайно чакане, абсурдни съгласувателни процедури, липса на какъвто и да било хоризонт за развитието на градовете. Така най-кратко може да се опише това, през което минават строителите на жилищни сгради, на които това е бизнесът. Цяло приключение, на което не всеки би издържал, за да може изобщо да започне реалното строителство.

Вижте повече

Инвеститори: Жилищата поскъпват и заради мудната администрация

Общинската администрация успява да осигури подписи под протокол от заседание на експертен съвет за същото време , за което строителният предприемач вдига сграда в груб строеж, тоест – за два месеца. Това сравнение направиха на пресконференция членовете на ръководството на НАСП.

Вижте повече

Когато разумът и прагматизмът надделяват над фалшивия популизъм, или защо не бе приет референдума в кв. Младост

Като участници в инвестиционния процес повече от 25 години сме пряк индикатор на всички обществени процеси в областта на жилищното строителство в гр. София. Създавайки продукт на територията на града, сме директно заинтересовани от всички промени на нормативната база. С оглед на всичко това сме длъжни да представим пред обществото нашата позиция по казуса „Референдум в кв. Младост“.

Вижте повече

Кой е районът в София с най-много издадени разрешения за строеж

„Витоша“ е районът в София с най-много издадени разрешения за строеж, като те са основно за строителство на жилищни сгради и в по-малка степен на индустриални и офис сгради. Това каза инж. Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, по време на дискусия – част от проекта Годишни награди на  Imoti.net с генерален партньор Банка ДСК.

Вижте повече

Строители на жилища искат ясни правила, за да няма напрежение в обществото

Общо 23 строителни компании, работещи основно на пазара в София, настояват за ясни и прости правила, свързани с инвестициите в строителството, така че да не се създава напрежение между гражданите, фирмите и администрацията. В допълнение се настоява обменът на документи между бизнеса и администрацията най-сетне да започне да се осъществява по електронен път.

Вижте повече

Устойчивото развитие на жилищния сектор е ключово за постигане на икономически растеж в градовете и регионите

Устойчивото развитие на жилищния сектор е ключово за постигане на икономически растеж в градовете и регионите. Затова е необходимо държавите да провеждат национални жилищни политики, свързани с подобряване на достъпността на всички социални групи до дом, повишаване на енергийната ефективност на сградите и качествата на имотите.

Вижте повече

Облекчаване на административната тежест обсъдиха администрация и бизнес

Ha гpaницитe нa възмoжнoтo зa бизнeca e ycлoжeнявaнeтo нa пpoцeдypитe зa издaвaнe нa paзpeшeниe зa cтpoeж дo тaĸaвa cтeпeн, чe нoвocъздaдeнa фиpмa бeз oпит тpyднo щe пpoбиe. Aдминиcтpaтивнитe aĸтoвe ocĸъпявaт пpoдyĸтa ĸaтo вpeмe и цeнa, пoдчepтa Гeopги Шoпoв, oт Toбo Гpyп, пpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи.

Вижте повече

Предварителните договори за покупка на имот "на зелено" да се вписват, за да се защитят купувачите

Необходими са ясни и прости правила за инвестициите в строителството, за да не се създава напрежение между гражданите, строителните компании и администрацията. За това настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 23 фирми, представляващи до 65% от обема на строителството в София.

Вижте повече

Мълчаливата община

От две години на строителния пазар в София има една доминираща тенденция. За разлика от предишния строителен бум през 2004 – 2007 г., в който цели квартали се появяваха като че от нищото, вече почти всяко строително разрешение в града предизвиква обществен интерес и се разглежда под лупа.

Вижте повече