Интервюта

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП): Процесът по подаване и одобряване на инвестиционния проект трябва да се осъществява изцяло по електронен път

България няма да успее да изпълни изискванията в посочения срок. Това важи и за другите страни в Европейския съюз. Аз твърдя, че не е възможно една сграда да има нулеви въглеродни емисии. Това е игра с думи. С тези правила подвеждаме самите себе си. Причината е, че материалите, които са заложени в изграждането на даден обект, главно цимент и бетон, са енергоемки, те оставят въглероден отпечатък. Това няма как да се избегне и е важно да се има предвид. Така че самото понятие – сгради с нулево въглеродни емисии, е некоректно.

Вижте повече

Георги Шопов: Новите жилища ще се оскъпят с 4,5% заради европейска директива

Директивата за енергийните характеристики на сградите, приета от Европейския парламент миналата седмица, е невъзможна за изпълнение, тъй като е технически неиздържана. Това коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Вижте повече

Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането, затова цените ще растат

„Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува“, коментира в мултиплатформения проект „Бъдещето: Начин на живот“ председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Вижте повече

Сериозното поскъпване на строителните материали свива покупателната ни способност

„Пясъкът е основен материал в строителството. Транспортът му е много скъп. Неговата цена през годините нараства много. В неговата компонента влизат главно транспортни разходи и концесионни такси за добива му. Ресурсът от пясък на планетата е огромен. Много по-лоши неща ще се случат преди пясъкът да свърши. Повишаващата се цена на пясъка ще повиши стойността на строителството. Голяма част от БВП е строителство“, коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в „България сутрин“.

Вижте повече

Строителни предприемачи: Жилищният пазар се променя

В средата на 2023 г. спрямо средата на 2022 г., на годишна база предварително подписаните договори в сектора на строителството на жилища са с 35% по-малко, като това е факт и към днешна дата, като това се дължи на бързото покачване на цените на жилищата и недостиг на доходи за закупуване на жилище. Евентуално повишение на лихвените проценти по жилищните кредити би се отразило много слабо на потреблението на жилища и строителството, като проблемът на хората около закупуване на жилище не са лихвите, а възнагражденията, които получават, това коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Вижте повече

Пазарът на недвижими имоти се нормализира през 2023 г., жилищата са по-достъпни

Забелязва се засилване на сделките на пазара на имоти през последните месеци на годината. Всеки бърза да не изтекат данъчни оценки. Преди четири месеца подписаните предварителни договори бяха повече. Има устойчив интерес към покупката на жилища. Пазарът се е нормализирал в момента. Има спад на подписаните предварителни договори, но това не е притеснителен спад, а нормализиране на пазара. Това каза председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов в студиото на предаването Money.bg.

Вижте повече

Очаква се повишено търсене и ръст на цените на имотния пазар у нас през 2023 г.

Повишено търсене, по-малко сделки – поради неспособността хората да си позволят тези сделки – и покачване на цените на имотите заради инфлацията. Такива очаквания изрази инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, за представянето на имотния пазар у нас до края на 2023 г. в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Калина Донкова.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Запитванията за жилища растат, но сделките намаляват заради загубата на покупателна способност

Пазарът се развива много динамично. Ние от НАСП наблюдаваме нещо много интересно. Запитванията и огледите за покупка на жилище са се увеличили, но броят на сделките е спаднал. За съжаление при инфлация са необходими няколко години, за да може доходите на населението да догонят повишаването на цените. Това намалява покупателната способност, което се отразява на оборотите на фирмите и на цялата икономика.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи: Не трябва да се разрушава нeщо, което е построено с публични средства

Впечатлен съм, че МРРБ в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков се обърна към браншовите организации, включително и към Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), за мнение и съвет как да се постъпи спрямо незаконното строителство.

Вижте повече

Какво се случва с имотния пазар у нас?

Леко охлаждане и успокояване на имотния пазар – това очакват брокери след бурната 2022 г., когато секторът устоя на редица стресове – война, инфлация и покачване на лихвените нива. Драстичното поскъпване на строителните материали доведе до забавяне и ръст на цените на новото строителство. За строителство на имоти през погледа на човек на терен ще си говорим сега. Това е Гледна точка.

Вижте повече

Строителството е поскъпнало с 27%, цените на жилищата стават по-недостъпни

Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват“, коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в „България сутрин“.

Вижте повече

Новото жилищно строителство – обзор на 2022 г., рискове и сценарии за 2023 г.

Изключително динамична беше 2022 г. за строителните предприемачи в България, като основният фактор бяха инфлационните процеси в резултат на печатането на пари в световен мащаб. Огромната инфлация рефлектира върху стойността на крайния продукт и покупателната способност на населението. Появи се и частичен проблем с доставките на строителни материали, породен от войната в Украйна. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте повече

Георги Шопов: Преди инфлацията със средна за София заплата можеше да купиш 0,8 квадрата, сега – само 0,65

Асоциацията на строителните предприемачи предлага решение, което да отпуши проблема с реституцията върху публична инфраструктура, казва председателят на браншовата организация.

Вижте повече

Георги Шопов: Очаквам забавяне на жилищния пазар у нас догодина и възстановяване през 2024 г.

Основното предизвикателство пред нас като строители през тази година беше покачването на себестойността. По анализи на Националната асоциация на строителните предприемачи тя се повиши с 27%. И както прогнозирахме миналата година, продажната стойност в големите градове се покачи с 20%.

Вижте повече

Повишаването на цените на жилищата е обективен процес

Гражданинът и инвеститорът усещат, че спестяванията им се стопяват от инфлация в размер на 30% на годишна база. Статистиката показва, че за 25 години цените на жилищата в София са се покачвали с 12% на година. Отделно доходът от наем е 4% на година. Активът е ликвиден и защитен от трусове в банковата система. Всичко това кара голяма част от спестяванията на гражданите и свободния капитал на бизнеса да се инвестират в жилища.

Вижте повече

Бългapия e нa чeлнo мяcтo пo дocтъпнocт нa жилищa в гoлeмитe гpaдoвe в EC, нo тoвa ce пpoмeня

Haблюдeниятa нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи (HACΠ), e чe пocлeднитe тpи мeceцa oглeдитe и зaпитвaнeтo зa пoĸyпĸa нa aпapтaмeнти ca нapacнaли c oĸoлo 12%, нo бpoят нa пoдпиcaнитe дoгoвopи e нaдoлy c 6%, ĸoeтo oзнaчaвa, чe интepecът зa пoĸyпĸитe в гoлeмитe гpaдoвe и нaй-вeчe в Coфия, пpoдължaвa дa e гoлям и pacтe, нo cдeлĸитe нaмaлявaт, зapaди cĸoĸa нa цeнитe. Bъпpeĸи жeлaниeтo и нeoбxoдимocттa нa xopaтa дa ĸyпят жилищe, тe нямaт тaзи възмoжнocт. Toвa e мнoгo oпacнa тeндeнция, ĸoятo ce нaблюдaвa в Зaпaднa Eвpoпa и в paзвития cвят.

Вижте повече

Все повече обедняваме във възможността си за покупка на жилище

През последното тримесечие има спад на подписаните сделки за покупка на жилище според данните на Агенцията по вписванията. Ще доведе ли това до спад в цените на апартаментите, ще има ли промени след вдигането на лихвите по кредитите и какво да очакваме на пазара на имоти в София догодина? Говори председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) – Георги Шопов.

Вижте повече

27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище

„27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим миналата годината със 100 лв., сега ни трябват 127 лв. Това поскъпване се дължи изцяло на поскъпването на строителните материали, като основната причина за това са големите инфлационни процеси. Надяваме се, че този инфлационен процес в строителството е изчерпан, това ще бъде неговият пик и повече няма да расте“, заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в ефира на „България сутрин“.

Вижте повече

Г. Шопов: Видяхме воля и желание в МРРБ да намали административната тежест

„Досега бяхме в режим три пъти да се проверява едно и също нещо без носене на отговорност”. Един път проектът се проверяваше от консултантската фирма, след това се проверяваше от общината и след това от ДНСК. Абсурд е, че едно и също нещо се проверява от три инстанции и нито една от тях не носи отговорност. Съгласно промените в ЗУТ, сега проектът ще се проверява от консултантската фирма, която ще носи отговорност.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи: Няма сериозен инвеститор, който да вложи парите си при такива промени в нормативната база

Действително Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление прие промени в ЗУТ, които касаят кръга на „заинтересованите лица“. За да стане ясно на читателите, всяка една административна процедура в демократична държава, каквато е България, подлежи на съобщаване и обжалване от заинтересованите лица. Въпросът е кой е от кръга на „заинтересованите лица“ и той е много добре разписан и отбелязан в Закона, за да има ясни и точни процедури.

Вижте повече

Георги Шопов: Недостиг и липса на строителни материали няма, проблемът е с покачването на цените

Недостиг и липса на строителни материали няма, такава, която да ни попречи да работим. Имаше период на липса на предлагане, с оглед спекулативно очакване за покачването на цените. Складовата наличност, която имаме в самите обекти и в по-дребните търговци, помогна да не изпаднем в подобна ситуация. Материали има, крановете работят, проблемът е с покачването на цените. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Георги Шопов – председател на НАСП.

Вижте повече

Георги Шопов: Държавата трябва да поеме своята част от поскъпването на имотите на "зелено"

Според Шопов може да се въведе справедлива система на база данни и общовалидни показатели, като се достигне до ясна и фиксирана работеща формула след дискусии с всички заинтересовани страни. В момента се водят разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по темата, каза Шопов.

Вижте повече

Имотите поскъпват изключително бързо и стават недостъпни за обикновения българин

„Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа“, заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в „България сутрин“.

Вижте повече

Георги Шопов: Жилищата ще останат достъпни, ако увеличим предлагането

„Не е коректно предприемач, подписал договор, на своя глава да каже – аз увеличавам цената с 10%. Редно е да имаме от статистиката число, което да показва, че строителството е поскъпнало с 10%. И предприемачът да каже – аз мога да го изпълня този обект – на вас, клиента, ще увелича цената с 5%, а другите 5% ще поема аз. Разумно е да се договорим вие да платите част от поскъпването и аз да си намаля максимално печалбата, за да се случат нещата. И индексацията да става не произволно по нечие желание, а на базата на общоприети индекси“

Вижте повече

Бъдещето: Домът 2022 по Bulgaria ON AIR

Динамиката на пазара на жилища в България, както и как се строи модерно и устойчиво в днешно време?
Вижте целия разговор с Инж. Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в предаването Бъдещето: Домът 2022 по Bulgaria ON AIR.

Вижте повече

Еп.23: Цените на имотите ще скочат със 17% през 2022 г. Гост: инж. Георги Шопов, Тобо Груп

Той е инженер, строител, предприемач и инвеститор в имоти. Построил 1850 апартамента през последните 22 години. Инвестирал е милиони в имоти. Строителната му компания е сред лидерите в София. Председател е на Националната асоциация на строителните предприемачи и е почетен консул на Индонезия в България. Често може да го виждате и слушате по медиите. Гостува ни инж. Георги Шопов!

Вижте повече

Рискът да загубиш пари в банка по-висок, от вложените в жилище на зелено

Да се въведе задължителна застраховка за строителни предприемачи, която ще защити всеки, който вложи пари в жилище на зелено. Това предложение са внесли от Националната асоциация на строителните предприемачи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Освен това, при въвеждането на такава застраховка по естествен начин ще се изчисти пазара от некоректни фирми с некачествен продукт, казва инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Бум на пазара на имоти - наглед необяснимото си има обяснение

Засиленото търсене изисква и засилено предлагане. Но още колко ще продължи това? Ще се стигне ли до пренасищане? С колко още ще поскъпнат имотите? Защо цените на строителните материали скочиха с цели 27 процента? И защо строители спират сделки на зелено? Разговорът сега, с Георги Шопов председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

КАБ и НАСП: Реформа на ЗУТ, връщане на уличната тегоба, по-малко намеса на главните архитекти

Решението на Конституционния съд показва, че в страната работят институциите, които защитават демократичните процеси и че има механизми за отмяна на нерационално законодателство, обясни инж. Георги Шопов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. И добави, че в момента частният предприемач е изнуден и принуден да изгради инфраструктурата, което е изключително несправедливо.

Вижте повече

Георги Шопов: В Консултативния съвет ще работим за цялостна промяна на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес

В дългосрочен план ще търсим цялостна промяна на законодателството чрез създаване на кодекс, в който материята е разделена на три части – строителство, проектиране и градоустройство, каза в интервю за в. Строител председателят на НАСП, Георги Шопов. По думите му тази цел е доста трудоемка, защото не само трябва да се направи работещо законодателство, но и да се изследва въздействието му върху всички останали нормативни актове и закони в страната.

Вижте повече

Николай Ламбуров: Пазарът на имоти в България ще бъде с траен ръст

Въпреки очакванията за спад, пазарът на жилища в градовете изживява своя апогей. Това е стабилен сектор за вътрешната икономика със сериозен БВП и заетост в подобни тежки условия. Това коментира в интервю за в. Стандарт Николай Ламбуров, член на НАСП. Той допълни още, че много българи, живеещи в чужбина, се връщат на българския имотен пазар след пандемията, купувайки имот като убежище и инвестиция. Този бум дава зелена светлина за повече красиви и модерни сгради, достойни за съревнование с най-добрите архитектурни проекти в чужбина.

Вижте повече

Георги Шопов: За съжаление средата, в която работим е неолиберална – експертите нямат думата, тя е за политиците

Важно е да се разбере, че бизнесът е в интерес на обществото. Строителството на нови жилищни сгради е за хората – облагородяват се райони, изгражда се инфраструктура и се обновява жилищния фонд, каза в интервю пред 1към1 председателят на НАСП. Неговият апел от името на асоциацията е всяко недоволство да бъде обвързано със законови промени, които подобряват нормативната уредба за всички участници.

Вижте повече

Защо новостроящите се жилища ще поскъпнат значително

Прeз пocлeднитe мeceци ce нaблюдaвa знaчитeлeн ръcт в цeнитe нa рeдицa cтрoитeлни мaтeриaли. Cтрoитeлcтвoтo бeшe eдин oт ceктoритe, кoитo нe cпря рaбoтa пo врeмe нa пaндeмия. Прoдукциятa ce рeaлизирa уcпeшнo. Тeзи двa фaктoрa нeминуeмo щe пoвишaт цeнитe нa крaйния прoдукт. C кoлкo? Нa тoзи въпрoc oтгoвoр зa читaтeлитe нa нaй-гoлeмия caйт зa нeдвижими имoти imоt.bg дaвa Гeoрги Шoпoв, прeдceдaтeл нa Нaциoнaлнaтa acoциaция нa cтрoитeлнитe прeдприeмaчи.

Вижте повече

Георги Шопов: Е-строителното разрешително може да спести до 40% от себестойността на проектите

Издаването на строително разрешително в София отнема между 1 и 3 г., а  изпълнението на проекта – около 2 години. Това създава невъзможност да се изготви финансов график за обслужване на проекта, правилата са неясни, а администрацията масово не спазва срокове по процедурата, коментира Георги Шопов по време на събитието Tech21 Real Estate на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му с дигитализацията на процесите ще намали хаоса и административната неяснота за всички участници.

Вижте повече

НАСП: Наредба ще оскъпи новите жилища с 30%

Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Ако всички апартаменти апартаменти в една сграда биват пригодени за обитаване от хора с увреждания, това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена. Това коментира Георги Шопов в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria. Според него новата наредба не е в полза на никого – нито за обществото, нито за хората с увреждания.

Вижте повече

Георги Шопов: В София са нужни жилища, защото ще има 3 милиона население

Според концепцията на Столична община София няма да се увеличава повече като население и затова не е необходимо нови територии да бъдат отредени за жилищно строителство, а градът трябва да се преуплътнява и презастроява в самия себе си. От НАСП обаче виждаме как от 30 години търсенето на жилища в столицата е по-голямо от предлагането, коментира пред вестник Сега Георги Шопов. По думите му налагайки рестрикции за жилищното строителство и бавейки издаването на разрешение за строителство, администрацията създава изкуствен дефицит.

Вижте повече

Даниел Дамянович: Ръстът на покупките ново строителство с кредит е показателен за доверието в сектора

Всяка покупка на ново жилище с кредит е доказателство за надеждността на инвеститора, тъй като подлежи на обстойна проверка преди отпускането на финасирането. Това посочи Даниел Дамянович, член на НАСП, в предаването „Делници“ по телевизия Евроком. Той пояснява, че през изминалата година, въпреки ограниченията от пандемията, процентът на строителните предприемачи със затруднения остава изключително нисък.

Вижте повече

Борислав Точевски: Интересът към нови жилища расте

Интересът към покупка на нови жилища расте, тъй като хората търсят възможност да съхраняват спестяванията си. У нас традиционно имотите се приемат като най-сигурна инвестиция, посочи Борислав Точевски, член на НАСП, в предаването „Делници“ по телевизия Евроком. Той допълни, че клиентите стават все по-информирани и запитванията са за по-големи и качествени имоти.

Вижте повече

Георги Шопов: Нашата борба е ЗУТ да бъде прост и ясен

Промените, които се планират с цел защита на обществения интерес, всъщност водят до обратния ефект, посочи Георги Шопов в предаването „Делници“ по телевизия Евроком. Според него законът трябва да бъде прост и ясен, да регламентира отношенията между участниците в процеса, а не да създава комфорт на администрацията.

Вижте повече

НАСП: Да спрат „кръпките“ на ЗУТ, време е за изцяло нов закон

Нека се приеме нов закон, с който да се регулират отношенията между граждани, предприемачи, собственици на имоти, проектанти, строители и администрация. За това се обявиха Георги Шопов и Асен Чавдаров по време на участието си в предаването ИмоТиТе по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте повече

Как се разви жилищният пазар в София в кризисната 2020 г.?

Ръст на търсенето с 15%, повишаване на цените с около 6% и устойчив брой запитвания за нови жилища. Така обобщиха 2020-а на пазара на нови жилища членовете на НАСП – Георги Шопов, Емилия Цоконова и Десислава Петрова, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Вижте повече

Георги Шопов: Законовите промени отново не решават проблема

Пo изиcквaнe нa ЗУТ, имoти cъc ceвeрнo излoжeниe нe мoгaт дa бъдaт cъc cтaтут нa жилищa. Поради това, членовете на НАСП сме пoдгoтвили прeдлoжeниe зa зaкoнoви прoмeни, c кoитo дa ce дaдe възмoжнocт зa cъщecтвувaнe нa ceвeрни aпaртaмeнти. Това коментира Георги Шопов в интервю за Imot.bg.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: В момента търсенето на жилища е по-голямо от предлагането

В момента търсенето на нови жилища надвишава предлагането, каза в интервю за Дарик радио председателят на НАСП, Георги Шопов. По думите му ръстът на цените е около 4-5%, а активността на пазара е стабилна.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Жилищното строителство е в много добро състояние

Интересът към нови жилища е стабилен в големите градове, като търсенето продължава да надхвърля предлагането. Това заяви в интервю за БНР председателят на НАСП, Георги Шопов, в Деня на строителя.

Вижте повече

Либерален режим за разрешителни за строежи ще доведе до по-евтини жилища

Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи за „Денят ON AIR“ инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на „Денят ON AIR“ председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов. „В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма“, обясни той.

Вижте повече

В шок ли е пазарът на имоти и да очакваме ли промяна на цените на жилищата?

В шок ли е пазарът на имоти и да очакваме ли промяна на цените на жилищата? Разговор със строителния предприемач Иван Горанов и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Не правете аналогия с предходната криза

Нecъмнeнo cлeд 13 мaрт cитуaциятa ce прoмeни и пoрoди мнoгo въпрocи: кaквo щe e пoвeдeниeтo нa cтрoитeлнитe прeдприeмaчи, кaк щe рeaгирaт бaнкитe, щe имa ли нeдoвършeни oбeкти и oтлoжeни прoeкти и ocнoвният въпрoc – кaквo щe cтaнe c цeнитe нa квaдрaтeн мeтър жилищнa плoщ при имoтитe в eтaп нa cтрoeж? Oтгoвoр нa тeзи въпрocи дaдe в cпeциaлнo интeрвю зa нaй-гoлeмия caйт зa нeдвижими имoти imоt.bg Гeoрги Шoпoв – прeдceдaтeл нa Нaциoнaлнaтa acoциaция нa cтрoитeлнитe прeдприeмaчи (НACП).

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Функцията на града е да ни позволява с по-малко усилия да живеем по-комфортно

Инж. Георги Шопов е управител на Тобо Груп, също така е и председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Поводът да се срещна с инж. Шопов е да ми разкаже малко повече за каузите на Асоциацията, с какво се занимава тя и защо я има. Но понеже инж. Шопов е изключителен събеседник, разговорът ни тръгна и в много други посоки като административните пречки пред строителите, някои обществени въпроси, както и какво представлява криза. Все пак ни остана малко време да си кажем няколко думи и за невероятните хобита на инж. Шопов, както и за личните му каузи и философия.

Вижте повече

Коронакризата не замрази жилищното строителство у нас

В строителството най-важното е да не се спира производството. То протича на открито, разстоянието е голямо, което помогна дейността да не попадне под рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов.

Вижте повече

Как може да бъде рестартиран строителният бранш?

Строителството е един от силните мотори за всяка икономика, като това важи особено много у нас. Близо 200 хиляди са заетите българи в този бранш и техният поминък сега е под въпрос. Ето защо се срещнахме с предприемачите Георги Шопов и Десислава Петрова от Националната асоциация на строителните предприемачи., които имат ключова роля в този сектор и които споделят важна актуална информация за него.

Вижте повече

Търсенето на жилищни имоти все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма

Търсенето на жилищни имоти обаче все още е по-голямо от предлагането и спад в цените няма, съобщиха от Асоциацията на строителните предприемачи и отбелязаха спад в броя на клиентите, които купуват директно от строител. Въпреки това, строителният сектор продължава да работи и не вижда предпоставки за поевтиняване на жилищата.

Вижте повече

София има потенциала да бъде един от градовете на бъдещето

Градовете на бъдещето съществуват, но за съжаление те не са на нашия континент и не са плод на нашата цивилизация. Ако можем да говорим за градове на бъдещето, бихме уточнили, че те са в Китай, с предпоставката, че са създавани от нулата. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Георги Шопов, НАСП: Умен град е умно планираният град

Взаимодействието между бизнес, граждани и местна власт е решаващо за развитието на умните градове. По темата Imoti.net разговаря с председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов, който е един от лекторите на конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето“.

Вижте повече

Георги Шопов за пазара на имоти в България

Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, ИмоТиТе, 14.04.2019

Вижте повече

Строителен предприемач: Имотите в София поскъпват закономерно

За последните две десетилетия цените на апартаментите в София са се покачили с около 100%. Така в райони с добра инфраструктура и метро квадратният метър се търгува около 800 евро, на други места в южните райони е около 900 евро.

Вижте повече

В София има необходимост от нови жилища

Продължава да има обективна необходимост от жилища в столицата поради тенденцията голяма част от населението на страната да се концентрира в София. И ако има обективна нужда от жилища, цените няма да падат. Но няма да се увеличават и с такива темпове.

Вижте повече

Цените на жилищата в София скачат с 5% през 2019г?

Анализ на експерти от строителния сектор показва, че терените у нас поскъпват, а заедно с тях и строителните материали, което ще повиши и крайната цена на кв метър. Столицата бележи и ръст на самото строителство, в сравнение с първите три месеца на 2018-а година.

Вижте повече

Проблемите в имотния сектор се задълбочават, а не се решават

Ивайло Митев е строителен предприемач с 15-годишен опит в сферата на жилищното строителство, инвестициите и проектирането. Пред Economic.bg той споделя своята прогноза за пазара на имотите през 2019 г., има ли пренасищане при жилищното строителство и какви са основните проблеми в сектора.

Вижте повече

Георги Шопов: Промените в Закона за устройство на територията засягат всички, не само строителния сектор

Като браншова организация в този значим за обществото сектор, успяхме да провокираме диалог по едни от най-наболелите теми. От своето създаване участвахме в редица законодателни инициативи – внесохме становища по Закона за застрояване на Столична община, новата наредба за начина за реда на провеждане на местен референдум в община „Младост“, изразихме позиция по Националната жилищна стратегия.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Строителният предприемач трябва да получи своето достойно място, както е по целия свят

Една от основните цели, които си поставяме, е защитата на строителните предприемачи при строго и ясно опазване на закона и обществения интерес, а не през лобизъм и конкретни обекти и казуси. Ние искаме да защитаваме бранша на законодателно ниво – не да се крещи, не да се саботира дейността на конкретни личности от общинската администрация.

Вижте повече

София по пътя на Лондон и Париж: Жилищата у нас стават все по-недостъпни

От създаването си до момента Законът за устройство на територията е променян 86 пъти. Това означава, че той не работи добре. Има необходимост от въвеждането на много по-прости норми, по които да се извършва жилищното строителство. Това каза Георги Шопов, председател на УС на НАСП, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Вижте повече

Христо Чепишев: Цените на санираните стари жилища са като на новите, това изкривява пазара

„Учудващо е, че хората продължават да купуват жилища в панелни блокове и то на високи цени. … Новите сгради, като продукт на 21 век, са с несравнимо по-добро качество, защото, като член на ЕС, при нас влязоха изискванията за ново строителство и конструкцията на сградата се оскъпи с около 20-25%“. Това каза пред БНР строителният предприемач Христо Чепишев, който определя панелните блокове като „бомба със закъснител“.

Вижте повече

Георги Шопов: Държавата трябва да направи жилищата достъпни за един човешки живот

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов коментира пред Радио София това съществено увеличение. В столицата продължат да идват млади хора, които искат да се устроят да живеят и да работят в града, тъй като тук е концентрирана по-голямата част от бизнеса и работата – 50% от брутния вътрешен продукт се произвежда в София. Затова и обществото трябва да отговори на тези реалности, посочи Шопов.

Вижте повече

Георги Шопов: С публично-частно партньорство могат да се усвояват нови територии, в които предлагането да е на по-достъпни цени

Жилищната стратегия трябва да се раздели на два стълба – на съществуващия жилищен фонд, който трябва да бъде обновен, и на възможността за развитие на ново жилищно строителство.

Вижте повече

Пазарът на жилищни имоти в България има нужда от либерализация

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти – няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Вижте повече

Димитър Савов, Национална асоциация на строителните предприемачи:
По-високите данъци ще решат проблема с пустеещите жилища

Димитър Савов е изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и част от Националната асоциация на строителните предприемачи. С него разговаряхме за пазара на жилищни имоти в София и ще има ли успокояване на цените, за сградите с т.нар. „тъмни прозорци“ и за това каква трябва да бъде жилищната ни стратегия.

Вижте повече

Георги Шопов: В диалог с общината ще намерим рационални решения на проблемите

Имаме предложения по въпросите с частните имоти под улиците, с отчуждаването, с цялостната инфраструктура на новите квартали, казва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи – Георги Шопов. Той управлява компанията „Тобо Груп“, която се занимава с проектиране и строителство и е една от 19-те български строителни фирми, членуващи в НАСП.

Вижте повече

Обществото трябва да бъде по-активно преди приемането на градоустройствените планове

Преди началото на всеки строеж има план за изпълнението му. Този план подлежи на обществено обсъждане, преглед от комисии и е разглеждан от специалисти. След влизането му в сила той трябва да е устойчив. Обществото у нас остава пасивно при промените на плана, става активно след началото на строежа. Необходимо е именно обратното. Обществото трябва да е по-активно, запознато и компетентно преди одобрението на плана. Това каза Георги Шопов, предс. на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Вижте повече

Участие на Георги Шопов, Председател на УС на НАСП в предаването "Делници" на Телевизия Евроком

Националната асоциация на строителните предприемачи е сдружение с нестопанска цел, учредено на 30 ноември 2016 г. и обединяващо доказани български строителни компании. Основната ни цел е да представляваме и защитаваме общите интереси на своите членове и на предприемаческия бизнес за укрепване, развитие и насърчаване на инвестиционното строителство в България.

Вижте повече

Красимир Шалев: Средата, в която живеем, е преди всичко продукт на законите, които ни управляват

Ще започна с едно уточнение. Тук съм, за да заявя обща позиция от името на всички наши членове по повод законопроекта за изменение и допълнение на ЗУЗСО. Извън фокуса на настоящия разговор са всякакви самостоятелни интереси на отделните компании, които членуват в НАСП, техни проекти или единични концепции.

Вижте повече

Гeopги Шoпoв: Цeлтa ни e дa пpoмeним oтнoшeниeтo нa oбщecтвoтo ĸъм cтpoитeлнитe инвecтиции

Haд 16 yвaжaвaни бългapcĸи ĸoмпaнии cъздaдoxa Haциoнaлнa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи. B cдpyжeниeтo c нecтoпaнcĸa цeл влизaт фиpми ĸaтo „Apтeĸc Инжeнepинг“, БЛД, „Биглa–ІІІ“, „Koнтpaĸт Cити“, „Toбo Гpyп“, „Фeъpплeй Интepнeшънъл“, „Инфинити Πpoпъpти“, „Baĸлин Гpyп“ и дp.

Вижте повече