Публикации

Бъдещето: Начин на живот

Доходът на българските домакинства, търсенето на жилища, ипотечните заеми, новите професии, потребителските нагласи и туризмът в България бяха сред темите на фокус в телевизионната дискусия на Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Начин на живот“ с модератор Калина Донкова – журналист и продуцент на предаването „Директно“ в ефира на политематичната телевизия.

Вижте повече

В "Бъдещето" на 4 март: Повишава ли се действително ръстът на доходите в България?

Как се променят нагласите на потребителите при търсене на жилище е въпросът, с който ще продължи телевизионната дискусия. Повече яснота и коментари по темата ще даде инж. Георги Шопов – председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи. За зрителите на политематичната телевизия инж. Шопов ще се опита да направи съпоставка между най-търсените мечтани домове и докъде стигат възможностите на купувачите с доходите у нас.

Вижте повече

Цените на жилищата ще растат

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. „Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува“, коментира в мултиплатформения проект „Бъдещето: Начин на живот“ председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Вижте повече

„Бъдещето: Начин на живот“ – доходите у нас растат и вече почти няма инфлация

Доходът на българските домакинства, търсенето на жилища, ипотечните заеми, новите професии, потребителските нагласи и туризмът в България бяха сред темите на фокус в телевизионната дискусия на Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Начин на живот“ с модератор Калина Донкова – журналист и продуцент на предаването „Директно“ в ефира на политематичната телевизия.

Вижте повече

"Бъдещето: Начин на живот" - доходите в България нарастват и практически вече почти няма инфлация

Освен покачването на заплатите, по време на дискусията експертите насочиха вниманието на зрителите и към покачването на цените на имотите. Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, посочи, че все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, което е и причина за покачване на цените.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи: НАСП е предложила механизми как да се отговори на повишеното търсене на жилища и те да са на достъпни цени

Това, което излиза публично като информация, е за спад на сделките с имоти между 10-15%, при нас този спад се изразява в около 50% по-малко подписани договори за покупко-продажби. Любопитното е, че интересът за закупуване на жилища в страната остава голям. Дори запитванията за огледи са се увеличили, но реалните сделки са намалели. Причината за това е, че цените сериозно се повишиха, а заплатите не. И сметката на гражданите не излиза. Това е нещо, което според нас на базата на опита ни от предишни периоди ще се преодолее в рамките на 1-2 години.

Вижте повече

Скок на огледите за имоти, но клиенти се отказват заради цените

Крайно време беше България да има бюджет, а финансовата рамка за догодина трябва да е далеч по-разумна. Това коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в студиото на „Директно“.

Вижте повече

Инж. Георги Шопов: Строителството няма конфликт с озеленяването на София и не завзема територии

„Зелената система на София се регулира освен от Закона за устройство на територията, в практика от наредбата за изграждане, поддържане на зелената система. В момента тя е е процедура на промяна и това е качено на сайта. Това провокира предприемачите да дадем становище“, заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) инж. Георги Шопов в предаването „Money.bg“.

Вижте повече

НАСП: Готови сме да плащаме отделна такса за зелената система на София

Зелените клинове на София са връзката на града с планината, които осигуряват зеленина, простор и свеж въздух. Те са заложени още в Общия градоустройствен план, изработен от арх. Адолф Мусман (плана „Мусман“). Проблемът е, че тези зелени площи са неподдържани и недостъпни, а повечето жители дори не знаят за съществуването им. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“.

Вижте повече

Търсенето на жилища в София е повече от предлагането

Как се промениха тенденциите в строителството през годините? Какъв е ръстът при стойността на жилищното строителство от гледна точка на цени на материали и труд? Има ли към момента проблеми с доставките на строителни материали, успокоиха ли се цените? Има ли промени в условията на банките за кредитиране на строителството на жилищни проекти? Подробности по темата разказа инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече

Опит за промяна на наредбата за зелената система на София въпреки отмяна от съда

Ние от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) сме категорично „за“ съществуването и прилагането на нормативни актове, които ще позволят да се запази и доразвие зелената система на Столична община. София има шанса още от общия градоустройствен план „Мусман“ през 1938 г. да е планирана с огромни зелени площи, които са запазени през годините в последващите планове, потвърдени са и от действащия ОУП. Жилищните комплекси, проектирани и изградени по времето на социализма, също са с ниска плътност на застрояване и големи зелени площи. Действащият устройствен план – ОУП, също предвижда озеленяване за всеки конкретен парцел с регламентираните параметри за съответната зона. Изпълнението на това изискване в последните години строго се следи от общинските органи, което доведе и до положителен ефект за облика на кварталите.

Вижте повече

Ефектът на инфлацията върху стрoителния сектор и пазара на жилища

Ние от НАСП (Националната асоциация на строителните предприемачи), в качеството си на строителни предприемачи, които произвеждат обществено необходим продукт – жилища, усещаме в най-голяма степен тежестта на инфлационните процеси. Тази тежест се предава най-болезнено върху гражданина, който иска да придобие собствено жилище. Не случайно ООН следи коефициента на достъпност на жилищата за всеки голям град. Той представлява отношението на средната работна заплата за града спрямо средната цена на един квадратен метър жилищна площ.

Вижте повече

НАСП смята, че промените в ЗУТ са против обществения интерес

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) се обяви против промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети от Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание на 12 юли 2022 г.

Вижте повече

„Разумното“ вдигане на МРЗ е необходимо за строителния сектор

Πoĸaчвaнe нa минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa (MPЗ) e нeoбxoдимo зa cтpoитeлния ceĸтop, нo в paзyмни гpaници, имaйĸи пpeдвид инфлaциятa и cepиoзнocттa нa пpoфecиятa. Toвa зaяви пpeд Есоnоmіс.bg Гeopги Шoпoв, пpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи. Cпopeд нeгo тoвa нямa дa пpeдизвиĸa пpoблeм пpи нaмиpaнeтo нa paбoтa нa ниcĸoĸвaлифициpaнитe paбoтници.

Вижте повече

НАСП: Замяната на панелното жилище с ново строителство става устойчива тенденция

Хора, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, се превръщат в устойчива група купувачи на апартаменти ново строителство, съобщават от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

Вижте повече

Строителните предприемачи очакват 27% поскъпване на имотите

Πo дaнни нa Acoциaциятa apмaтypнoтo жeлязo e пocĸъпнaлo c 64%, бeтoнът – c 15%, тyxлитe – c 10%, дъpвeният мaтepиaл e пocĸъпнaл cъc 100%. Πocĸъпвaнe имa и пpи цeнитe нa тpaнcпopт, тo e oĸoлo двa пъти и пoлoвинa, ĸoeтo пpaви oĸoлo 4% пocĸъпвaнe нa cтpoитeлнитe мaтepиaли oт Kитaй.

Вижте повече

Липсва диалог между Столична община и строителните предприемачи

Купувачите на жилища плащат два пъти за инфраструктура – веднъж с цената на имота и втори път чрез местните данъци, каза Георги Шопов, председател на НАСП, по време на форума „Развитие на София за по-достъпни жилища“. Той подчерта, че Столична община има възможност да си осигури финансиране за изграждане на инфраструктура, но не го прави. И се налага това да се върши на парче от инвеститорите.

Вижте повече

Драстичният сток на строителните материали поставя браншна пред едно от най-сериозните предизвикателства

През последните девет месеца цената на някои суровини се е повишила с близо 100%, коментираха за в. Строител от НАСП, както и търговци и строители. Това поставя в изключително сложна ситуация все повече строителни компании и инвеститори. Повишението на стойностите е в резултат и на нарушенията във веригата за доставки заради ограниченията, налагани в пандемията.

Вижте повече

НАСП: Жилищата могат да поскъпнат с 30% заради нова наредба

Независимо от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни сгради ще трябва да се строят спрямо изискванията за хора с увреждания. А това би оскъпило крайната цена на апартаментите с между 30% и 40%. Това коментираха пред NOVA Георги Шопов и Асен Чавдаров от НАСП. Според строителните предприемачи новата наредба ще принуди гражданите да плащат за големи тераси и коридори, за огромни бани и тоалетни, които не им трябват.

Вижте повече

НАСП: Промените в ЗУТ бяха използвани за политически цели

Текстовете и измененията на един изцяло технически закон – Закона за устройство на територията, бяха политизирани и оставиха без решение проблемите в строителния сектор. В отворено писмо до Столична община, МРББ и всички районни архитекти в Столична община, членовете на НАСП изразяват своето несъгласие относно политизирането на дебата за промените в ЗУТ и създалото се внушение, че измененията са лобистки и отразяват частни интереси.

Вижте повече

Консултативният съвет на браншовите организации в сектор "Строителство" прие регламент за дейността си

Националната асоциация на строителните предприемачи, в лицето на Георги Шопов, бе домакин на срещата. Участниците в Консултативния съвет се обединиха около необходимостта от координатор на Съвета, като за първи координатор бе предложена и гласувана НАСП, представлявана от Георги Шопов.

Вижте повече

Строителните предприемачи пишат до правосъдния министър срещу поредна кръпка в закон

Промените „на парче“ в Закона за устройство на територията няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. В отвореното писмо членовете на НАСП посочват, че проблемите са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на дадени членове.Становището на асоциацията можете да видите тук.

Вижте повече

Българите търсят убежище за спестяванията си в имоти

Силното търсене на нови жилища през лятото компенсира застоя на пазара през първите месеци на извънредното положение. Това още веднъж доказа обективната необходимост от нови имоти в големите градове, заяви Георги Шопов по време на дискусията на Imoti.net. По думите му в дългосрочен аспект COVID не повлия върху търсенето и цените на имотите. Той прогнозира устойчив жилищен пазар през 2021 г. и умерен ръст на цените.
Цялото видео вижте тук

Вижте повече

Българите доминират сред купувачите на имоти по Черноморието

През последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във варненска област са продадени „на зелено“, съобщи Борислав Точевски, член на НАСП, по време на дискусията за пазара на имоти в Черноморския регион, организирана Imoti.net.
Според Николай Ламбуров, също член на НАСП, изминаващата година е предизвикала форсмажорна ситуация на пазара на имоти по Южното Черноморие, като единствената по-сериозна дестинация е била Созопол, който е предпочитан от българските купувачи.

Вижте повече

Каква е ситуацията на пазара на имоти в Бургас и областта?

По време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но сега почти възвръща обемите преди 13 март, каза Георги Шопов по време на дискусията за жилищния пазар в Бургас. Според него растящият интерес на клиентите в момента компенсира отлива в периода на извънредното положение.

Вижте повече

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Завръщането на клиентите е „очаквана изненада“, защото пандемията само е отложила сделката за тези, които са решили да си купят жилище, каза Георги Шопов в онлайн дискусията за жилищния пазар във Варна. По думите му няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи. За момента то е по-слабо от търсенето, като интересът се концентрира върху новото строителство.

Вижте повече

Строителните предприемачи: Производството и работата на администрацията трябва да продължи

Националната асоциация на строителните предприемачи изпрати отворено писмо до правителството и институциите, в което настоява работата на администрацията, производството, кредитирането от страна на банките да продължат, за да не се стигне до пагубен ефект за стопанството в страната. Според тях трябва да се създаде и национален икономически съвет, който да предложи адекватни икономически мерки.

Вижте повече

Строителните предприемачи призовават да не се стопира банковото кредитиране

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) изпрати отворено писмо, с което призовава да продължи кредитирането от страна на банките под контрола на Българската народна банка (БНБ). „За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на гражданите и бизнеса, поради което в тази ситуация те трябва да проявят особено голяма социална отговорност. Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната“, се казва в писмото.

Вижте повече

Бизнесът: Е-строително разрешение ще намали цените на жилищата

Дигитализацията на електронното строително разрешение ще доведе до намаляване на цените на жилищата, защото ще се увеличи предлагането. Взаимодействието между институциите ще създаде документи, които ще са работещи и няма да се оспорват. Габрово може да стане градът, в който да се тества пилотният проект, при който процесът ще е прозрачен и ще липсва субективност. Това предложение направи Георги Шопов, председател на НАСП, в рамките на второто издание на конференцията „Knowledge City 2020 – Градове на бъдещето“.

Вижте повече

Георги Шопов: Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон

Председателят на Асоциацията на строителните предприемачи призна, че последно за цени от 600-700 евро на квадрат в кв. „Изток” е чувал преди повече от 10 г.

Вижте повече

Парите от строителни разрешения да се влагат в градската среда

Изграждането на градската инфраструктура от строителите на сгради само по себе си е незаконно, заяви за „Дарик“ председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

Вижте повече

И строителните предприемачи с критики към жилищната стратегия

И строителните предприемачи се присъединяват към критиките за жилищната стратегия. Днес те ще имат възможност да изкажат позицията си.

Вижте повече

Строителни предприемачи: Ръстът в цените на имотите ще утихне до 5% през 2019 г.

Ръстът в цените на недвижимите имоти в София през 2019 г. ще утихне до около 5%, при средногодишно ниво от 7.5% през последните три години. Това прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 21 компании с общ пазарен дял от 55% – 65% в столицата.

Вижте повече

Възможно ли е да поевтинеят жилищата?

Когато избираме жилище, да разгледаме устройствения план на квартала, съветва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

Вижте повече

София се нуждае от 16000 апартамента годишно

Георги Шопов, председател на НАСП; Поля Христова от агенцията за недвижими имоти Тенкомс; Маню Моравенов, преподавател във ВУЗФ, В развитие, 15.02.2019

Вижте повече

Имотите в София ще поскъпнат с между 3.5 и 5% през 2019 г.

След две поредни години с ръст на цените на имотите в София от над 10% през 2019 г. поскъпването ще се забави и ще е в диапазона 3.5-5%, прогнозираха членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Председателят й Георги Шопов от „Тобо груп“ обясни, че това е осреднена прогноза, като в някои квартали се очаква по-силен ръст за сметка на други.

Вижте повече

Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

Безкрайно събиране на документи, безкрайно чакане, абсурдни съгласувателни процедури, липса на какъвто и да било хоризонт за развитието на градовете. Така най-кратко може да се опише това, през което минават строителите на жилищни сгради, на които това е бизнесът. Цяло приключение, на което не всеки би издържал, за да може изобщо да започне реалното строителство.

Вижте повече

Инвеститори: Жилищата поскъпват и заради мудната администрация

Общинската администрация успява да осигури подписи под протокол от заседание на експертен съвет за същото време , за което строителният предприемач вдига сграда в груб строеж, тоест – за два месеца. Това сравнение направиха на пресконференция членовете на ръководството на НАСП.

Вижте повече

Когато разумът и прагматизмът надделяват над фалшивия популизъм, или защо не бе приет референдума в кв. Младост

Като участници в инвестиционния процес повече от 25 години сме пряк индикатор на всички обществени процеси в областта на жилищното строителство в гр. София. Създавайки продукт на територията на града, сме директно заинтересовани от всички промени на нормативната база. С оглед на всичко това сме длъжни да представим пред обществото нашата позиция по казуса „Референдум в кв. Младост“.

Вижте повече

Кой е районът в София с най-много издадени разрешения за строеж

„Витоша“ е районът в София с най-много издадени разрешения за строеж, като те са основно за строителство на жилищни сгради и в по-малка степен на индустриални и офис сгради. Това каза инж. Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, по време на дискусия – част от проекта Годишни награди на  Imoti.net с генерален партньор Банка ДСК.

Вижте повече

Строители на жилища искат ясни правила, за да няма напрежение в обществото

Общо 23 строителни компании, работещи основно на пазара в София, настояват за ясни и прости правила, свързани с инвестициите в строителството, така че да не се създава напрежение между гражданите, фирмите и администрацията. В допълнение се настоява обменът на документи между бизнеса и администрацията най-сетне да започне да се осъществява по електронен път.

Вижте повече

Устойчивото развитие на жилищния сектор е ключово за постигане на икономически растеж в градовете и регионите

Устойчивото развитие на жилищния сектор е ключово за постигане на икономически растеж в градовете и регионите. Затова е необходимо държавите да провеждат национални жилищни политики, свързани с подобряване на достъпността на всички социални групи до дом, повишаване на енергийната ефективност на сградите и качествата на имотите.

Вижте повече

Облекчаване на административната тежест обсъдиха администрация и бизнес

Ha гpaницитe нa възмoжнoтo зa бизнeca e ycлoжeнявaнeтo нa пpoцeдypитe зa издaвaнe нa paзpeшeниe зa cтpoeж дo тaĸaвa cтeпeн, чe нoвocъздaдeнa фиpмa бeз oпит тpyднo щe пpoбиe. Aдминиcтpaтивнитe aĸтoвe ocĸъпявaт пpoдyĸтa ĸaтo вpeмe и цeнa, пoдчepтa Гeopги Шoпoв, oт Toбo Гpyп, пpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи.

Вижте повече

Предварителните договори за покупка на имот "на зелено" да се вписват, за да се защитят купувачите

Необходими са ясни и прости правила за инвестициите в строителството, за да не се създава напрежение между гражданите, строителните компании и администрацията. За това настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 23 фирми, представляващи до 65% от обема на строителството в София.

Вижте повече

Мълчаливата община

От две години на строителния пазар в София има една доминираща тенденция. За разлика от предишния строителен бум през 2004 – 2007 г., в който цели квартали се появяваха като че от нищото, вече почти всяко строително разрешение в града предизвиква обществен интерес и се разглежда под лупа.

Вижте повече